תקשורת דרך משחקים CTG - עדנה אתרוג - תכנים לרשימת התפוצה

תכנים שכתבתי לקהילה שלי

 
קדימה, יוצאים החוצה!
זכרו שזה לא ממש חשוב היכן אתם גרים (עיר סואנת או כפר), העיקר זה שינוי ההרגלים ויציאה החוצה במקום כניסה למיטה. מה שבאמת חשוב שתזכרו זה לתכנן את הפעילות, להנות ביחד ולשוחח על כל מה שקרה בדרך. אני ממליצה להשאיר פלאפונים בבית ולקחת אחד לחירום.
מה היה לנו היום?
שברנו שיגרה - במקום סיפור והשכבות ובלאגן של ערב, יצאנו לטייל - איזה כיף להתרגל להיות גמישים ולשנות הרגלים.
ומה בטיול?
  • מקשיבים לקולות: רכב, סירנה, ציוצי ציפורים, ענפי הרוח- שכל ילד יגיד מה הוא שומע...
  • מחפשים חיות: חתולי רחוב, ציפורים, חלזונות , נמלים- מצאתם? איזה חיה חיפשתם ולא מצאתם? למה? בגלל שחשוך, בגלל....
  • חושבים היכן החיות יהיו במהלך הלילה - האם גם הם מתכוננים לשינה, האם הן חיות לילה? האם קר להן? איך הן מתחממות?
  • שומרים על שקט - לא כל כך פשוט.
  • הולכים בטור, בשורה, נותנים ידיים.
  • מספרים מה מרגישים: מפחדים, נלהבים/ מתרגשים/ משועממים. 
אז קדימה, צאו לטייל לילה וגדלו ילדים סקרניים ששואלים, מתעניינים ומשוחחים. 

 

החופש הגיע! בואו נארגן את השבוע


זהו, השנה באמת הגיעה לסיומה. החופש הגדול בפתח, ולחלקנו זו תקופה מאד קשה ולחוצה... והפעם נדבר על תכנון החופש ועל החשיבות ליצור סדר יום מאורגן וידוע לילדים גם בחופש.

ארגון סדר יום: הבעיה העיקרית של הילדים שלנו זו ההתארגנות בזמן. לנו יש שעון, שמש, ועוד רמזים המראים לנו שהזמן מתקדם, ילדים מתקשים בתפיסת הזמן וכאשר אין סדר יום מאורגן ומסודר הם מתקשים למצוא את עצמם, וכתוצאה מכך אנחנו והם סובלים. אז מה עושים?

בכל תחילת שבוע (או סוף שבוע) יושבים יחדיו ומתכננים את השבוע, מציירים/כותבים מה עושים בכל יום (דרך אגב, גם הקייטנות חייבות לעשות זאת). בצורה זו בכל ערב אפשר לדבר על מה יהיה מחר, להתכונן, לחשוב מה נעשה ולנחש ממה נהנה. לילדים שנמצאים בקייטנה יש מסגרת וסדר יום מסודר, וילדים שנמצאים בבית, צריכים יותר פירוט: לדוגמה: מחר יום ראשון - נישאר בבית נארגן יום משחקים... נפזר את כל המשחקים על הרצפה, נבחר משחק לשחק, לאחר מכן נשב לארוחת בוקר ולאחריה נראה טלויזיה במשך שעה. אחרי הטלויזיה נבחר משחק נוסף... וכן הלאה.

אל תשכחו להשאיר לכם זמן חופשי ולשלב את הילדים בהכנה של הארוחות, בסידור הבית וכד'. כשמטלות הבית הופכות למשחק הן נעשות בקלות... (תפתחו את הספר שלי, יש שם הרבה רעיונות ).

חשוב לזכור שזה חופש... מותר ללכת לישון מאוחר, לקוות שגם תקומו מאוחר (ממש לא בטוח) ולתכנן דברים שונים ואם אפשר משוגעים ושונים... לדוגמה: אם יש לכם ליד הבית גן שעשועים שאתם תמיד יורדים אליו, תחליטו שיום אחד אתם נוסעים לגן אחר (בררו עם חברים, בטוח שיש המון גני שעשועים מיוחדים בכל מיני מקומות בארץ). אני זוכרת שנסעתי עם ילדי לתל אביב לגן משחקים שהבנתי שהוא מאוד מיוחד (רק שתדעו זו היתה נסיעה של מעל שעתיים) אבל, הפכנו את הגן משחקים הזה ליום כיף, הזמנתי חברה עם ילדים, הכנתי כריכים, פירות, חטיפים, שתיה ובאנו לבלות!!!  והיה אחד הימים המוצלחים שלנו ובחינם. זיכרו שלא כל פעילות צריכה לעלות כסף...

אז קדימה, שבו ותכננו עם הילדים את החופש (כן, עם הילדים!) תשמעו מה הם רוצים ושלבו בסדר השבוע... שלבו הזמנת חברים, ביקור באטרקציות, יום יצירה ועוד ועוד... בשבוע הבא אשלח רעיונות למשחקים בקבוצה... כן, כן כשיש המון חברים בבית, זה זמן מעולה למשחק ולמידה!



בואו נשאל שאלות - משחקי שאלות

היום נדבר על שאלות, כל כך הרבה פעמים אנחנו לא מבינים, או לא יודעים משהו ואנחנו מתקשים לשאול. לפעמים מבושה ("כולם יודעים, יחשבו שאני טיפש"), לפעמים בגלל שלא יודעים איך לנסח שאלה טובה וברורה. אז היום נדבר על משחקי שאלות שיעזרו לנו לתרגל שאלת שאלות וללמוד לשאול שאלות מעניינות ומדוייקות.

משחקי השאלות:

  • מחביאים חפץ בחדר וכל משתתף צריך לשאול שאלה על מנת לקום ולחפש את החפץ במשך חצי דקה. שימו לב, אסור לקום מהכיסא לפני ששואלים, לדוגמה: "האם הכדור מוחבא מתחת לחפץ כלשהו? או, "האם הכדור מונח בין הספרים?  המשחק הזה מעודד קשב, שאלת שאלות, איסוף מידע בזכרון (מה אמרו לאחרים), סבלנות (לא קמים לפני ששואלים וכשנגמר הזמן צריך לחזור ולשבת). כמובן לא לשכוח להתחלף בתפקידים (מחביא ושואל).
     
  • משחקי קוביה (שש-בש, סולמות ונחשים, רב משחק וכד') זו הזדמנות נהדרת לשלב שאלות. מחליטים שבכל פעם שזורקים 6, צריך לשאול את אחד המשתתפים שאלה.
     
  • שימו לב, חייבים שאלה שלא יודעים עליה את התשובה! מצב זה מלמד אותנו להיות סקרנים, להתעניין בשותף למשחק ובצורה עקיפה להכיר טוב יותר אחד את השני.
     
  • כדאי ורצוי לשלב שאלות על רגשות, מחשבות ומעשים: "מה הכי מכעיס אותך ב...:" או, "אם היית גיבור על מה הדבר הראשון שהיית עושה?" או, "לאן אתה חושב שכדאי שנסע בטיול המשפחתי?"
     
  • אפשר גם לשחק את המשחק הזה בזמן נסיעה... שואלים שאלה בכל פעם שרואים מכונית אדומה/צהובה/כחולה.
     
  • במשחק הזה, אנו מאפשרים לילדנו לשתף אותנו וכן לשתף אותם, אל תשכחו לענות תשובות כנות ואמיתיות - אל תחנכו, תענו מהלב ומבטיחה לכם שזה יהיה זמן קסום. 

 
בדף זה תמצאו כמה רעיונות למשחקים ופעילויות עם הילדים ששלחתי למנויים ברשימת התפוצה שלי. מוזמנים לקרוא וכמובן להצטרף לקהילה ולקבל ממני את התכנים באופן קבוע! על מנת להירשם מלאו כאן את פרטיכם והתכנים יגיעו ישירות לתיבת המייל שלכם:

טיולי לילה


סוף החורף ותחילת האביב היא תקופה נהדרת לטיולי לילה. למה דווקא עכשיו? משום שהימים עדין קצרים יחסית - מחשיך ב-18:00 (לא צריך לחכות עד 20:00 כדי לצאת) ומזג האויר מאפשר יציאה נעימה ולא מסורבלת החוצה. כל שנדרש הוא להעיז!

לטיול לילה חוקים משלו!
  • לטיול יוצאים עם פיגמות אחרי ארוחת ערב ומקלחות
  • כל בן משפחה אוחז פנס (לא פלאפון)
  • מתכנננים עם הילדים את המסלול, מחלקים תפקידים - מי המדריך? מי המאסף? רוטאציה?
  • שלב נוסף בתכנון - מה צריך? כובע? לא!!! קרם הגנה? לאאא! זה לילה. נעליים - כן... מה עוד? עודדו את הילדים לחשוב ולתכנן מה ללבוש.

 
כל הזכויות שמורות לעדנה אתרוג - קלינאית תקשורת, MA מרצה באקדמיה, מפתחת גישת תקשורת דרך משחקים (CTG)
צרו איתי קשר: 050-6919658  |  ednaetrog1@gmail.com